0-2. O Barcelona xa acariña a Liga

Unha derrota do Atlético de Madrid este mércores, ante o Valencia, daría o título ao club azulgrana

photo_camera Carles Aleñá e Luís Suárez celebran o primeiro gol do equipo. ADRIÁN RUIZ DO FERRO (EFE)

Carles Aleñá e Luís Suárez empuxaron ao Barcelona cara ao alirón cun triunfo ante o Deportivo Alavés por 0-2 que abre a vía cara ao título de LaLiga Santander.

Unha derrota do Atlético de Madrid este mércores, ante a Valencia, daría o título ao Barcelona. Se o Atlético empata ou gana, os azulgranas serían campións se gañan ao Levante o vindeiro sábado, sen depender de ninguén.

O Barcelona, que comezou co seu líder arxentino Leo Messi no banco, fíxose co balón desde os primeiros segundos do duelo e no minuto 5 tivo unha dobre ocasión, como consecuencia da presión que facía cada vez que perdía o balón.

O uruguaio Luís Suárez encarou a Fernando Pacheco, que repeleu o seu disparou, pero o brasileiro Philippe Coutinho tampouco puido mover o marcador ao recoller o rexeite, pois o balón estrelouse no seu compatriota Rodrigo Ely.

En só doce minutos o Barcelona xa o intentou de todas as cores ante un Alavés que se defendía como podía e que foi testemuña dunha saída fulgurante do cadro de persoal visitante, que non tatexou camiño cara ao alirón.

Tan só un balón parado botado por Jony Rodríguez aos 15 minutos levantou do asento ao público que abarrotou Mendizorroza e obrigou a Ter Stegen a atrapar o balón ante o intento de remate Rodrigo Ely, que non tivo fe.

O monólogo dos homes de Ernesto Valverde apenas culminaba con remates, excepto os que intentaban os azulgranas desde fóra da área, ante a oposición dun defensa de cinco, ben plantada, que obrigaba a filtrar moitos pases aos medios do Barça, que se perdían por liña de fondo.

O Barcelona creaba máis perigo coas recuperacións de balón e as transicións con velocidade, como a que culminou o charrúa Suárez aos 29 minutos, que foi desbaratada polo gardameta local.

O Alavés intentou aproveitar as poucas ocasións que tivo e aínda que se aproximaba con timidez polos numerosos metros que tiña que percorrer con balón, apostaba á súa mellor arma neste curso, o balón parado.

Así, no minuto 36, estivo preto de adiantarse a través dun saque de banda lanzado á área e prolongado por Ely que non logrou alcanzar Borja Bastón ante a rapidez do porteiro visitante.

A estratexia local facía dubidar á defensa barcelonista e no minuto 40 un croque afastado de Rodrigo Ely, nunha falta sacada por Jony Rodríguez, fixo tremer os cimentos do Barça antes do descanso, pero o remate foise por encima do arco catalán.

A continuación estivo marcada pola entrada do serbio Darko Brasanac en lugar do lesionado Diego Rolán que rompeu nos minutos finais da primeira metade.

Os locais buscaron as cóxegas aos barcelonistas nos primeiros minutos e nun dos contragolpes que lanzaron, Rubén Duarte axustou o esférico cun potente disparo que detivo Ter Stegen, ben colocado.

Pero o Barcelona volveu polos seus foros e conseguiu derrubar o muro albiazul no minuto 54, cunha boa xogada conducida por Sergi Roberto que cedeu a Luís Suárez e este deixouno pasar para que o recollese Carles Aleña e batese ao porteiro alavesista.

Os de Ernesto Valverde sentenciaron o duelo en poucos minutos, pois no 59, o dianteiro uruguaio fixo o segundo desde o punto penalti despois de que o árbitro Cordeiro Veiga sinalase os once metros, tras consultar o monitor do VAR, que detectou unha man de Tomás Pina na área local, tras o saque dunha falta.

Aos poucos minutos de entrar no campo, o arxentino Leo Messi rozou o terceiro tanto para o Barça, pero se atopou con Pacheco, que despexou o disparo tras a xogada persoal do astro azulgrana.

Os alavesistas non renunciaron á súa formulación e intentaron aproveitar a velocidade de Jony a pesar do bo repregamento do seu rival e Darko Brasanac, desde atrás, enviou o balón por encima do traveseiro.

O extremo asturiano non baixou os brazos e recuperou seguidamente un balón para colocarse no frontal e dirixir un disparou que rozou o pau dereito de Ter Stegen, nunha das mellores ocasións dos vascos.

Na recta final e, con todo decidido, o Barcelona baixou as revolucións, aínda que non se saíu un chisco do guión. Arturo Vidal e Leo Messi tiveron o 0-3, pero non acertaron cos seus disparos.

0 - Alavés: Pacheco; Vigaray, Navarro, Laguardia, Ely (Twumasi, min. 70) , Duarte; Rolan (Darko, min. 46), Tomás Pina, Wakaso, Jony (Guidetti, min. 80); e Bastón.
2 - Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Semedo (Alba, min. 69); Vidal, Busquets, Aleñá (Arthur, min. 87); Dembelé (Messi, min. 60), Suárez e Coutinho.
Goles: 0-1, min.54: Aleñá. 0-2, min.59: Suárez, de penalti.
Árbitro: Cordero Vega (Comité cántabro). Amoestou aos locais Jony (min. 32), Navarro (min. 55) e Pina (min. 94) e ao visitante Coutinho (min. 75).
Incidencias: Partido correspondente á trixésima cuarta xornada de LaLiga Santander disputado no estadio de Mendizorroza de Vitoria ante 18.735 espectadores.