1-0. Canales frea ao Atlético na súa loita polo liderado

O Betis entra en postos europeos grazas a un penalti cometido por Filipe Luis ►Os do Cholo reclamaron outra pena máxima con 0-0 no marcador

Sergio Canales lanza el penalti que decidió el partido ante el Atlético. JOSÉ MANUEL VIDAL (EFE)
photo_camera Sergio Canles lanza o penalti que decidiu o partido ante o Atlético. JOSÉ MANUEL VIDAL (EFE)

O Betis gañou este domingo por 1-0 ao Atlético de Madrid, no que debutou Álvaro Morata e que non aproveitou o empate do líder, o Barcelona, grazas a un gol de penalti de Sergio Canles nun choque moi igualado que rompe a serie de 19 partidos invictos –18 en Liga– dos branquivermellos.

O Betis, que venceu por primeira vez ao Atlético de Diego Simeone e que non gañaba desde 2006 aos colchoneiros, estiveron efectivos para aproveitar no minuto 63 un penalti por mans de Filipe Luis. Tras iso os branquivermellos fóronse arriba, pero non acertaron ante o gol, como nun tiro ao poste de Antoine Griezmann no minuto 67.

Co Atlético en plena persecución do líder, o Barcelona, e o Betis buscando a zona europea e coa súa semifinal de Copa coa Valencia en cernes, que espertou gran ilusión nos béticos ao xogarse a final no seu campo, ambos presentaron onces renovados, polas lesións, en ambos os casos, e o desgaste nos sevillanos.

CHOQUE DE ESTILOS. Simeone fixo debutar ao seu flamante reforzo, Álvaro Morata, xunto a Griezmann, e supliu as baixas de Godín e Saúl Ñíguez con Lucas Hernández de central –con Juanfran na esquerda– e o arxentino Ángel Correa no medio con Thomas, Rodrigo e Lemar. No Betis, Quique Setién deixou a Jesé de suplente –ao final non debutou– e aliñou ao medio camerunés Kaptoum e a Sergio León e Joaquín arriba.

O choque, unha cita de estilos de xogo contrapostos, de toque e posesión nos béticos e de alta presión e ataques directos no Atlético, empezou con intensidade, cos béticos motivados e ben ordenados no campo, moi metidos na pelexa sabedores do fútbol intenso e vertical do equipo de Diego Simeone.

Esta vez, ademais, os colchoneiros pareceron ter máis posesión do balón e un maior dominio ante un Betis que buscou atacar con velocidade aproveitando os cambios de ritmo de Sergio Canales para conectar con Joaquín ou Sergio León, aínda que os madrileños se replegaban ben nun partido de moita igualdade, tensión e emoción.

UNHA ÚNICA OCASIÓN. A primeira ocasión clara de gol, e case a única desta primeira metade, chegou moi pronto, aos 3 minutos, nun cabezazo do marroquí Zou Feddal tras un córner ao que respondeu cun paradón o esloveno Jan Oblak. Cunha man milagrosa, salvou ao seu equipo.

Con todo, os dous conxuntos adoeceron de claridade e ideas en ataque e custoulles moito xerar accións de verdadeiro perigo e pór en apertos ás defensas. Morata apareceu con dous remates no primeiro cuarto de hora, moi frouxos e detidos os dous por Pau López nos minutos 9 e 13, o último ao cabecear unha falta.

O Atlético presionou, pero tivo dificultades para pisar a área local con perigo. A súa bagaxe ofensiva foi moi escaso, pois a eses dous intentos mornos da flamante fichaxe branquivermella, desasistido arriba, só se sumou un centro de Arias que cortou a zaga bética.

Ao Betis, cunha internada de Barragán tamén pola dereita e sen éxito algún, ocorreulle algo similar, superou ben a presión atlética, pero non dispuxo de máis opcións claras de gol.

O PARTIDO ANÍMASE. Na continuación, Simeone sacou a Filipe Luis por Arias para que ocupase a banda esquerda e Juanfran pasase á dereita, e logo entrou ao campo Vitolo por Lemar e, xa no último cuarto de hora, o croata Kalinic por Correa para buscar máis profundidade.

O Betis, no que entrou Sidnei por Bartra, lesionado, e máis tarde o dominicano Junior, de baixa desde mediados de decembro, por Francis, foise arriba con rapidez como nunha acción de Sergio León que Rodrigo, providencial, cortou na área ou nun tiro sen potencia de Canales que parou Oblak.

O choque animouse nunha segunda parte con bastantes máis ocasións para ambos. O Atlético quixo aproveitar algún roubo cerca da área bética, como un de Correa que non aproveitou Griezmann ao mandar o balón fóra no 52, unha acción na que pediu penalti de Feddal sobre Morata no 55 ou un tiro de Morata, tamén fose.

Con todo, o que se adiantou foi o Betis cunha pena máxima que Canales transformou aos 65 minutos, a pesar de rozar o balón Oblak, tras cortar Filipe Luis coa man un centro á área. Isto espoleó ao equipo de Simeone, que entón si apertou de verdade en busca, polo menos, do empate.

Rozouno con varias boas ocasións, sobre todo cun zurdazo que Griezmann mandou ao poste dereito da meta de Pau López, preto da escuadra, aos 67 minutos; e xa na recta final cun centro atrás de Vitolo que parou o porteiro bético, unha falta lanzada por Griezmann que desviou a barreira ou unha internada do galo na área que freou Junior, co que o Atlético encaixou a súa segunda derrota en Liga.

FICHA TÉCNICA
1 - Betis: Pau López; Mandi, Bartra (Sidnei, m.52), Feddal; Canales, Guardado, Kaptoum, Francis (Junior, m.73); Sergio León, Joaquín (Javi García, m.83).
0 - Atlético de Madrid: Oblak; Arias (Filipe Luis, m.46), Giménez, Lucas Hernández, Juanfran; Correa (Kalinic, m.75), Thomas, Rodrigo, Lemar (Vitolo, m.63); Griezmann y Morata.
Gol: 1-0, M.65: Canales, de penalti.
Árbitro: David Medié Jiménez (Comité Catalán). Amonestou aos locais Mandi (m.82), Junior (m.83), Sergio León (m.85) e Pau López (m.87), e aos visitantes Arias (m.40), Correa (m.41) e Lucas Hernández (m.51).
Incidencias: Partido da vixésima segunda xornada de LaLiga Santander, disputado no Benito Villamarín ante 50.864 espectadores, entre eles uns 250 atléticos. Céspede en perfecto estado.