1-1. Dembelé frustra o Atlético e salva o Barça

Costa volveu marcar nun partido moi táctico no que se deron poucas ocasións

photo_camera Los jugadores del Barça y del Atlético se saludan tras el encuentro.RODRIGO JIMÉNEZ (Efe)

Un gol de Ousmane Dembelé ao bordo do minuto 90 sostivo ao Barcelona e frustrou ao Atlético de Madrid cun empate a última hora, cando o equipo branquivermello xa sentía case seu o triunfo e o liderado, cun croque de Diego Costa, nun combate nulo, tremendamente táctico e practicamente inofensivo.

Todo sigue como estaba para o Atlético, non para o Barcelona, pendente do resultado dominical do Sevilla para a súa permanencia á fronte da clasificación, logo dun partido que se moveu na nada durante 80 minutos, que axitou o 1-0 de Diego Costa nese momento e que terminou en táboas co discutido Dembelé ao rescate.

Son xa tantos enfrontamentos entre o Atlético e o Barcelona que ninguén se fía de ninguén. Todo está dentro dunha planificación moi medida. A posta en escena xa non supón sorpresas, a confrontación de estilos tampouco: a posesión foi para o bloque azulgrana, indiscutible ao principio, menos en canto pasaron os minutos.

Nada novo nun duelo que partiu desde o previsible, tamén moi medido desde a táctica, contido desde os riscos, fixado cada mínimo detalle, pero igualmente coa intensidade que esixe un combate pola cima. Cada pelota pareceu por momentos a última, fóra onde fose, coma se dependese dunha pelota o desenlace.

Todo dentro desa calma tensa do que sabe que calquera acción, calquera erro, dun lado ou doutro pode marcar a diferenza; primeiro ao ritmo que propuxo o Barcelona desde o balón. Provocou un intre o paso atrás do Atlético, armado ao redor de Oblak; roldou máis que xerou ocasións, asustou algunha vez cando Messi agarrou a pelota... ata que o seu rival recompuxo a súa estrutura no medio.

Demasiado lonxe da área contraria durante o primeiro tramo, sen apenas combinación cara a adiante, con dificultades na saída, Simeone moveu dúas pezas: Saúl, do medio á banda; Koke, da banda ao medio. O resultado non só foi un Atlético máis visible no outro campo, senón tamén menos axexado polo seu adversario.

Ao descanso, media ocasión do Atlético –un despexe de Gerard Piqué cara á súa portería que liquidou Ter Stegen–; media ocasión do Barcelona –un centro inocente de Sergi Roberto, que logo se retirou lesionado– e un empate a nada, pendente do segundo tempo, do plus que require gañar un partido de tal dimensión e complexidade.

Ninguén asumira aínda esa responsabilidade coa determinación esixida. Nin o Atlético nin o Barcelona. Nin Griezmann nin Diego Costa nin Lemar, especialmente gris, no conxunto branquivermello, nin Messi, salvo algún refacho, nin Luis Suárez, inadvertido, no bloque azulgrana. Ningún xogador tirara aínda entre os tres paus.

Nin en todo o primeiro tempo nin en case todo o segundo. O Barcelona tiña o balón, pero non golpeaba, nin sequera irrompía nos últimos metros, freado pola firmeza local; o Atlético quería contraatacar, pero tampouco podía, á espera no seu campo da oportunidade para despregar a destreza ofensiva que mellor manexa.

Tan atascado o choque, apagados en ataque, incluído Messi, nunha especie de densa 'partida' colectiva de xadrez que non ía nin para un lado nin para o outro, unicamente alterada por un contragolpe de Griezmann que non chegou a rematar Diego Costa, o duelo quedaba pendente dun detalle, unha individualidade, un golpe de talento.

E, entre unha sucesión de faltas do Barcelona, un penalti reclamado polo Atlético que o VAR entendeu non sancionable, o balón parado deu vantaxe ao equipo branquivermello. Botou un saque de esquina perfecto Griezmann, rematouno no segundo pau Diego Costa, coa determinación que non tivera ninguén ata entón, no minuto 80, a mesma que tivo Dembelé, o recurso de última hora de Valverde, para aproveitar un "aclarado" de Messi e salvar un punto para o Barcelona.

- Ficha técnica:

1 - Atlético de Madrid: Oblak; Arias, Savic, Lucas, Filipe; Koke, Rodrigo, Saúl, Lemar (Vitolo, m. 63); Griezmann e Diego Costa (Correa, m. 80).

1 - Barcelona: Ter Stegen; Nelson Semedo, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Sergi Roberto (Rafinha, m. 46), Busquets, Arthur (Dembelé, m. 80), Vidal (Malcom, m. 84); Messi e Luis Suárez.

Goles: 1-0, m. 78: Diego Costa cabecea un córner lanzado por Griezmann. 1-1, m. 90: Dembelé bate por raso a Oblak.

Árbitro: Gil Manzano (C. Estremeño). Amoestou aos locais Lucas (m. 39), Griezmann (m. 48), Rodrigo (m. 86) e Filipe Luís (m. 87) e aos visitantes Busquets (m. 29) e Rafinha (m. 92).

Incidencias: partido correspondente á décimo terceira xornada de LaLiga Santander, disputado no estadio Wanda Metropolitano ante uns 67.000 espectadores.