2-2. O Athletic supera ao Dépor nos penaltis e gaña o Teresa Herrera

O trofeo volve a Bilbao 35 anos despois

Los jugadores del Athletic posan con el trofeo. CABALAR (EFE)
photo_camera Os xogadores do Athletic pousan co trofeo. CABALAR (EFE)

O Athletic Club necesitou os penaltis ante o Deportivo (2-2) para gañar o Trofeo Teresa Herrera, que volve a Bilbao 35 anos despois, e levar unha lixeira alegría para contrarrestar o seu mal momento en LaLiga Santander.

O equipo coruñés foi a remolque no marcador, pero non se deixou ir nin cando marcou Córdoba nos primeiros lances do choque nin cando Aduriz volveu pór por diante aos visitantes no segundo tempo, pero desde os once metros os de Eduardo Toto Berizzo estiveron moito máis finos.

O equipo vasco atopou pronto (min.10) o gol nunha xogada longa que trenzou con tranquilidade o equipo de Eduardo Berizzo. Raúl García deixou pasar por baixo das súas pernas o balón para habilitar o desmarque de Mikel Rico e o pase deste ao segundo pau conectouno Córdoba para bater a Adrián Ortolá no seu debut en Riazor.

O Deportivo respondeu da mesma xeito, con outro ataque moi elaborado. Fede Cartabia abriu o xogo para a incorporación do lateral Saúl García e este centrou medido á área para que o balón cazáseo ao voo Christian Santos, cun remate acrobático, para superar a Herrerín.

O Athletic perdeu por lesión a Mikel Rico nunha acción fortuíta co exjugador do equipo vasco Eneko Bóveda aos 24 minutos e Berizzo non quixo correr riscos e deu tempo a Susaeta para que quentase. Tras nove minutos en inferioridade, produciuse o cambio.

Susaeta situouse na banda e Guruzeta avanzou á punta. Aí tivo a primeira aos 34 minutos tras aproveitarse dun fallo de Krohn-Dehli, pero disparou desviado. Segundos despois, a intención do Deportivo de xogar desde atrás, provocou un novo erro, esta vez de Ortolá, que se repuxo cunha gran parada a remate de Raúl García e outra a tiro de Unai López.

Berizzo axitou o banco de volta ao céspede coa entrada de Ganea, San José, Beñat e Aduriz, que puxo de novo por diante aos bilbaínos aos 50 minutos ao recoller coa zurda un despexe de Eneko Bóveda e colocar o balón axustado ao poste esquerdo da portería branquiazul.

O Deportivo reaccionou cun cabezazo de Christian Santos a centro de Gerard Valentín, que Herrerín logrou despexar cunha estirada, e marcou a balón parado, pero o árbitro invalidouno por falta de Somma ao porteiro do Athletic nun saque de esquina no que o italiano lle gañou a posición ao gardameta (min.63).

A catro minutos para a conclusión, os locais atoparon o empate nunha acción individual de Saúl García, que completou un gran partido cun disparo á escuadra logo de recortar a Lekue e forzou os penaltis para decidir o torneo, pero só logrou aprazar o triunfo vasco.

2 - RC Deportivo: Ortolá; Gerard Valentín, Bóveda, Somma (Fornos, min.90), Saúl García; Didier Moreno (Víctor García, min.81), Pedro Mosquera, Krohn-Dehli (Vicente, min.69); Fede Cartabia (Carles Gil, min.56); Borja Vale e Christian Santos (Joni Montiel, min.81).
2 - Athletic Club: Iago Herrerín; Capa (De Marcos, min.69), Nolaskoain (Aduriz, min.46), Iturraspe, Balenziaga (Beñat, min.46); Guruzeta, Unai López (San José, min.46), Dani García (Yuri Berchiche, min.64), Córdoba (Williams, min.64); Raúl García (Ganea, min.46) e Mikel Rico (Susaeta, min.33. Lekue, min.81).
Goles: 0-1, min.10: Córdoba. 1-1, min.17: Christian Santos. 1-2, min.50: Aduriz. 2-2, min.86: Saúl.
Penaltis: 0-1: Aduriz. 0-1: Mosquera, para Herrerín. 0-2: Williams. 0-2: Bóveda, falla. 0-3: San José. 1-3: Joni Montiel. 1-4: Iturraspe.
Árbitro: Pérez Pallas, do Comité Galego. Mostrou amarela a Aduriz (min.80), do Athletic.
Incidencias: Partido da septuaxésima terceira edición do Trofeo Teresa Herrera disputado no estadio Abanca-Riazor ante uns 7.000 afeccionados. Christian Santos foi elixido mellor xogador.