6-1. Inglaterra esmaga e elimina a Panamá

O conxunto dirixido por Gareth Southgate pretende romper con décadas de seca e dar unha puñada encima da mesa

Kane, autor de tres goles, se llevó el balón tras el partido. EFE
photo_camera Kane, autor de tres goles, levou o balón tras o partido. EFE

Inglaterra, cun triplete de Harry Kane, esmagou e eliminou a Panamá cunha goleada escandalosa (6-1) e clasificouse para os oitavos de final do Mundial de Rusia tras pasar por encima dun rival menor que engrandeció a candidatura británica a chegar lonxe no torneo.

Talvez Panamá non sexa o rival perfecto para calibrar as prestacións dunha selección nova, con futuro e que hai tempo quere dar unha puñada encima da mesa para romper con décadas de seca. Aquel título de 1966 xa parece prehistórico e hai ansiedade para, polo menos, ilusionar.

Aínda que o conxunto centroamericano é dos máis débiles do torneo, os homes de Gareth Southgate conseguiron que os focos lles apuntasen por un día logo de asinar un partido irregular ante Tunisia que salvou Harry Kane no último suspiro.

Todo estaba decidido, os minutos pasaron e Inglaterra conseguiu a clasificación cunha goleada de escándalo

O seleccionador Hernán "Bolillo" Gómez avisou na véspera do choque do perigo do combinado británico. Quería orde, moito orde entre os seus xogadores, que na súa estrea ante Bélxica, aínda que perderon 3-0, deron unha boa imaxe. E, ademais, lanzou moitas gabanza ao seu rival e chegou incluso a recoñecer que desde sempre foi a súa selección favorita.

Pois a súa selección favorita, con Dele Alli fose da aliñación por unhas molestias musculares, propiciou ao "Bolillo" un espectáculo que seguramente apreciaría como espectador desde a televisión ou desde a bancada pero que desde o banco deixoulle sen fala.

Panamá só aguantou cinco minutos, nos que se atrincheirou no seu campo e conseguiu asinar un contragolpe que non acabou ben porque Anibal Godoy mandou á bancada un disparo bastante claro. Excepto outro intento posterior de Edgar Bárcenas, Panamá non fixo nada máis nos primeiros 45 minutos.

A culpa tívoa John Stones. A súa tanto á saída dun córner cun cabezazo certeiro aos oito minutos acabou coas opcións do seu rival, que cun gol en contra e coa necesidade de alargar as súas liñas, converteuse nun coladero.

"Bolillo" atopouse moi pronto co peor escenario posible. O seu equipo, por detrás no marcador, se descolocou e comezou a catarata de goles e bo xogo inglés. E, o primeiro en apuntarse outro tanto, foi Harry Kane, que non fallou un penalti cometido por Fidel Escobar sobre Jesse Lingard.

Logo, o propio Lingard, cun disparo precioso desde fóra da área, uniuse ao festival, que continuou Stones cun gol procedente dunha boa xogada ensaiada de falta. Punto para Southgate cun tanto dos que gustan aos adestradores e que son o froito do traballo ben feito. E, finalmente, Kane, outra vez de penalti, pechou a conta antes do descanso.

O 5-0 foi unha laxa brutal para Panamá, que tiña 45 minutos de pesadelo por diante. O obxectivo, claramente, era morrer con dignidade, sen máis sobresaltos. Unha suma maior de goles podía ser humillante e iso había que evitalo custe o que custe.

Polo menos, o equipo de "Bolillo" conseguiu asentarse no campo e controlar a pelota nalgunhas fases. Inglaterra tamén cambiou de marcha e deu un paso atrás, pero aínda así se atopou, case sen querer, co sexto.

Fíxoo outra vez Kane tras desviar un disparo de Ruben Loftus-Cheek e que necesitou da axuda do VAR para comprobar que non era fose de xogo. Ao final, o seu quinto gol do Mundial subiu ao marcador e xa está por diante de Cristiano Ronaldo e de Romelu Lukaku, que suman un menos.

Aínda quedaba media hora para o final do choque, todo un suplicio para Panamá, que intentou polo menos marcar o gol da honra e o primeiro nun Mundial da súa historia.

Primeiro púidoo lograr Michael Murillo, sen dúbida o mellor xogador do seu equipo. é un lateral dereito con percorrido, calidade e futuro. E puido marcar, pero o evitou Jordan Pickford, que despois non foi capaz de parar un remate de Felipe Baloy tras o saque dunha falta. Baloy, inscribiu o seu nome na historia do seu país.

Non houbo moito máis. A calor sufocante de Nizhny Novgorod non invitaba o esforzo. Todo estaba decidido, os minutos pasaron e Inglaterra conseguiu a clasificación cunha goleada de escándalo. Agora, espera Bélxica, o seu primeiro rival de entidade e que medirá a capacidade dun equipo novo e atrevido que mandou a casa a un novato que polo menos fixo historia xogando un Mundial.

FICHA TÉCNICA:
6 - Inglaterra: Pickford; Walker, Stones, Maguire; Trippier (Rose, m.70), Loftus-Cheek, Henderson, Lingard (Delph, m.63), Young; Sterling e Kane (Vardy, m.63)
Adestrador: Gareth Southgate
1 - Panamá: Penedo; Murillo, Torres, Escobar, Davis; Gabriel Gómez (Baloy, m.69); Godoy (Ávila, m.62), Cooper, Bárcenas (Arroio, m.69) José Luís Rodríguez; e Blas Pérez.
Adestrador: Hernán Darío "Bolillo" Gómez.
Goles: 1-0, m.8: Stones; 2-0, m.22: Kane, de penalti; 3-0, m.36: Lingard; 4-0, m.40: Stones; 5-0, m.45: Kane, de penalti; 6-0, m.62: Kane; 6-1, m.78: Baloy.
Árbitro: Ghead Grisha (Exipto). Mostrou cartolina amarela a Cooper (m.10) e a Escobar (m. 44), por parte de Panamá, e a Loftus-Cheek (m.23), por parte de nbsp;Inglaterra.&
Incidencias: partido correspondente á segunda xornada do grupo G disputado no Nizhny Novgorod Stadium ante 43.319 espectadores.