71-84. A defensa de España rompe os esquemas a Xapón no Mundial

As nipoas víronse privadas de todas as súas armas ante as españolas

Las jugadores de España celebran la victoria. RAMÓN DE LA ROCHA (EFE)
photo_camera Os xogadores de España celebran a vitoria. RAMÓN DA ROCHA (EFE)

A selección española venceu á de Xapón, no primeiro partido do Mundial feminino que se está disputando en Tenerife, por 71-84 dominando o choque de principio a fin coa base dunha excepcional defensa, sobre todo nos primeiros vinte minutos. España rompeu os esquemas de Xapón desde o minuto un. Logo de tres partidos amigables de preparación nos que as nipoas exhibiran a súa velocidade, a facilidade de penetración e o gatillo fácil cos triplos, víronse privadas de golpe de todas as súas armas.

O traballo en defensa das españolas negou o triplo e as penetracións ao rival á vez que as obrigou a retardar o seu xogo. Un guión para o que non estaban preparadas as orientais. A pesar de que o seleccionador español, Lucas Mondelo, advertira de que habería momentos, sobre todo ao principio do partido, en que tocaría sufrir, o certo é que salvo un 6-3 (min.3) o equipo español levou o dominio no marcador en todo momento, as rendas do partido con firmeza e sen deixar a menor físgoa.

Baste dicir que no primeiro cuarto Xapón só puido lanzar desde a liña de 6,75 metros en tres ocasións e sen acerto e que ao final da primeira metade a súa bagaxe era de 1 de 9. O único triplo anotouno Mika Fujitaka no minuto 15 e foi inmediatamente contrarrestado por outro da capitá Laia Palau. E se en defensa o equipo español foi de dez, en ataque non faltaron os puntos. Primeiro Astou Ndour, con dous rebotes poderosos en ataque, e despois Marta Xargay cun traballo impecable atrás e adiante e Laura Nicholls faxándose, como sempre.

Ademais de negar o triplo ás xaponesas tamén propiciaron que tivesen ata 13 perdas de balón. Así que non foi de estrañar que o primeiro cuarto acabase cun claro 10-20 e o segundo cun 21-39 máis que prometedor de cara á vitoria.

Con cambios en defensa ou pasando o bloqueo, sempre con tensión e dureza, as españolas negaron a circulación de balón de Xapón, que aos poucos se foi desquiciando ante a nula posibilidade de xogar doutro xeito. Tras o paso por vestiarios, as xaponesas conseguiron un parcial de 5-0 nos dous primeiros minutos, froito dun triplo e dunha contra. O seu xogo.

A selección non se alterou demasiado. Seguiu confiando no traballo, no esforzo, no tesón, na paciencia, en cortar as liñas de pase e na axuda á compañeira atrás. Xapón estreitou a marxe da vantaxe (37-49, min.25), pero unha canastra de Laura Gil, un triplo de Alba Torrens e outros dous puntos de Xargay volveron pór tranquilidade entre as españolas e no marcador, 40-58 (min.28).

Aínda que ao final do terceiro acto o marcador foi de 48-61, mercé a 3 de 4 triplos nipóns nese tempo e ao parcial de 27-22 conseguido, proba de que a defensa española baixou un tanto o seu nivel de efectividade. Con 13 puntos de vantaxe e dez minutos por diante o equipo español mantivo a súa aposta, consciente do desgaste e de que as rotacións tiñan que manter o nivel de presión.

Xapón botou o resto pero a selección non volveu a cara, ao contrario, devolveu os golpes un por un e tamén os triplos para acabar vencendo por 71-84. Unha vitoria de prestixio polas formas e que fortalece as opcións de España de cara ao obxectivo de ser primeira de grupo e evitarse un cruzamento de oitavos de final.

Xapón (10+11+27+22): Mizushima (4), Takada (10), Motohashi (10), Mawuli (9) e Miyazawa (12) -equipo inicial- Nagaoka, Fujioka (4), Machida, Fujitaka (11), Nemoto, Akaho e Okoye (11).

España (20+19+22+23): Nicholls (7), Torrens (5), Palau (9), Xargay (15) e Ndour (12) -equipo inicial-, Ouviña (12), Gil (12), Cruz (6), Casas (4), Arrojo (2) e Sánchez.

Árbitros: Amy Bonner (USA), Natalia Pescozo (DOM) e James Boyer (AUS). Sen eliminadas.

Incidencias: Encontro correspondente á primeira xornada do grupo C do Mundial de Tenerife 2018 disputado no pavillón Santiago Martín de San Cristóbal de la Laguna ante 4.146 espectadores.