93-94. O Barcelona repite título na prórroga e prolonga a maldición

Son xa dezasete os anos que leva sen levantar o trofeo o equipo da cidade organizadora

El jugador del Barcelona Chris Singleton (i) entra a canasta ante Anthony Randolph, del Real Madrid. EFE
photo_camera O xogador do Barcelona Chris Singleton (i) entra a canastra ante Anthony Randolph, do Real Madrid. EFE

O Barcelona conseguiu reeditar este domingo o título de campión da Copa do Rei ante o Real Madrid, na prórroga por 93-94, nun partido que se volveu completamente tolo e que os dous equipos tiveron perdido e gañado en varias ocasións. O Madrid pareceu sentenciar no terceiro cuarto, cun parcial de 25-11 (60-46), pero o Barcelona reaccionou e a falta de 4 segundos vencía por 75-77.

O efecto Llull entrou en acción e mando ao partido á prórroga, na que un tapón de Anthony Randolph a falta dun segundo tivo que ser revisado polos árbitros que deron por válida a canastra azulgrana e, xa que logo, a vitoria do Barcelona. Llull intentou a mandarina milagrosa desde o seu campo e, aínda que tocou aro, non callou. A maldición do organizador seguirá un ano máis, cando menos. E son xa 17.

Con máis acerto do que é habitual nunha final comezaron os dous equipos, pero o Madrid o que fixo foi traspasar a súa habitual mala entrada nos partidos uns minutos. Do 7-5 (m.2) pasou a un 7-14, dous minutos e medio despois, tras admitir un parcial de 0-9.
Foi a primeira crise que tivo que superar o Real Madrid, que comezou a ter problemas na anotación, porque só Facu Campazzo ao principio e Anthony Randolph ao final estiveron acertados.

En pouco máis de cinco minutos o Madrid tirou pola borda unha vantaxe de 17 puntos

O Barcelona, cunha boa defensa, e un Víctor Claver moi centrado e efectivo, ademais dun Ante Tomic traballador e eficiente, dominou o primeiro acto ata o 16-20. No segundo cuarto Sergio Llull comezou a ter o seu momento. Dous triplos seus e o ritmo que imprimiu ao xogo foron fundamentais para que o Madrid recuperase o mando no marcador, 27-25 (m.14).

De aquí ata o descanso empates, baloncesto control, loita baixo os aros, cun apartado especial para as refregas entre Felipe Reyes e Pierre Oriola, defensas ao límite, igual que algunhas posesións e empates ata chegar ao 35 iguais co que os equipos foron aos vestiarios. Igualdade no marcador e igualdade na valoración, a 39. Poucos rebotes ofensivos polo traballo dos equipos á hora de salvagardar a súa zona e forza física por milleiros nun partido tenso e competido pero con pouco brillo para o espectador.

Randolph abriu as hostilidades cun triplo liberado desde a esquina no inicio do terceiro acto, no que seguiu o xogo denso, os poucos espazos e a igualdade.

Uns bos momentos de Fabien Causeur reportáronlle, emporiso, a maior vantaxe ao Real Madrid do partido, 45-39 (m.23), que Randolph alargou con outro triplo, 48-41 (m.24.30).

Foi un partido tenso e competido pero con pouco brillo para o espectador

O Real Madrid comezou a asinar un cuarto para enmarcar e en sete minutos foi capaz de endosar ao Barça un parcial de 20-6 (55-41), co hispano-mexicano Gustavo Ayón volvendo dominar o rebote e o xogo ofensivo e defensivo do seu equipo. O 60-46 co que finalizou o terceiro período deixou a porta de título entreabierta para o Real Madrid.

O Barça comezou o intento de remontada con tres triplos de Claver, Oriola e Heurtel, 61-55 (m.32), deixando a vantaxe madridista en só seis puntos e insuflando vida á final. O cuarto triplo do Barcelona, esta vez de Kyle Kuric, 61-58 (m.33), evidenciou o momento de crise polo que atravesou o Real Madrid. En pouco máis de cinco minutos o Madrid tirou pola borda unha vantaxe de 17 puntos, 58-41 (m.28.30), e pasou a perder (61-63, m.24) aceptando un parcial aterrador de 3-22.

A final volveu ao fío da navalla no marcador con sucesivos empates a 63 e 65 a falta de cinco minutos para o final. Causeur saíu ao rescate do Real Madrid e un triplo de raza de Llull, 70-66 (m.35.40), volveu dar luz ao seu equipo.

Na última xogada do Barça, Randolph taponou o balón, pero a revisión dos árbitros determinou a ilegalidade e a validez da canastra

Kuric cun triplo e Heurtel, cunha entrada e un triplo, devolveron ao Barça a números azuis, 70-74 a falta de 3 minutos.

O Barcelona tivo gañado o partido, 75-77 a falta de 4 segundos, pero non contaron co factor Llull, que preferiu asegurar cunha 'bombita' no canto de lanzar un triplo e que mandou ao partido á prórroga (77-77).

O Barça adiantouse 81-82 a falta de tres minutos e o Madrid respondeu 83-82. O equipo azulgrana tivo o partido gañado 75-77 a falta de 4.3 segundos, pero entón xurdiu o efecto Llull, que cunha 'bombita' mandou o partido á prórroga.

Tras cinco minutos de incerteza e de cambios no marcador, o Barcelona volveu ter gañado o partido cando vencía por 87-92 a falta de 21.3 segundos. Pero o Madrid cun triplo de Randolph e un 2+1 de Jaycee Carroll viuse moi preto do título, exactamente a falta de 4.3 segundos.

Na última xogada do Barça, Randolph taponou o balón, pero a revisión dos árbitros determinou a ilegalidade e a validez da canastra, 93-94. Llull intentouno desde debaixo do seu aro, pero o seu lanzamento non puido ser vencedor nesta ocasión. A maldición do organizador continúa.

- Ficha técnica:
93 - Real Madrid (16+19+25+17+16):
Causeur (14), Randolph (16), Campazzo (19), Ayón (12) y Deck (2) -equipo inicial-, Rudy (5), Llull (13), Reyes (2), Carroll (5), Tavares (2) y Taylor (3).

94 - Barcelona Lassa (20+15+11+31+17): Pangos (10), Ribas (2), Singleton (4), Claver (15) y Tomic (14) -equipo inicial-, Seraphin (6), Hanga (2), Heurtel (22), Oriola (7) y Kuric (12).

Árbitros: Juan C. García, Miguel A. Pérez y Bejamín Jiménez. Adam Hanga fue eliminado por cinco personales (m.41).

Incidencias: Final de la Copa del Rey disputada en el Palacio de Deportes (WiZink Center) de Madrid ante 13.468 espectadores. Algunos de los actores de la película "Campeones" entregaron las réplicas del trofeo a los jugadores del Barcelona.