1-1. Rodrigo logra a clasificación de España no desconto

Rodrigo celebra su gol ante Suecia. JESSICA GOW (Efe)
De Gea tivo que ser substituído con molestias no xeonllo

Un gol de Rodrigo Moreno no tempo engadido rescatou un empate valiosísimo en Estocolmo que dá a clasificación á Eurocopa a unha España de dúas caras: notable na primeira parte e ofuscada na segunda tras adiantarse Suecia.

Parecía abocada España a que se acrecentasen as dúbidas xurdidas en Oslo e sumar a súa primeira derrota na fase, aprazando o billete á rolda final, cando o dianteiro da Valencia apareceu para pór a bota tras un disparo raso de Fabián co partido agonizando.

Robert Moreno había feito autocrítica na véspera sobre o partido en Noruega, descontento porque o seu equipo perdera por momentos o control e careceu de profundidade. E respondeu con seis cambios. O obrigado de Ramos por cartóns, De Gea na portería e o debut de Gerard Moreno arriba foron as novidades máis destacadas.

España saíu mandona e completou uns primeiros 25 minutos moi bos. Sobre o papel, un 4-3-3, pero Ceballos non pisou nunca a banda e moveuse con liberdade por todo o centro de campo, creando superioridade polo medio e descolocando ao equipo sueco.
Con Rodri como faro na saída, España tocaba e tocaba, pero con moita mobilidade. Así foron chegando as ocasións, mentres se ía agrandando a figura de Olsen.

Desviou un mísil de Fabián, salvou un remate de socato do medio centro do City nun córner e o mesmo fixo cun cabezazo de Gerard Moreno a centro de Carvajal.

Pero a oportunidade máis clara tívoa Thiago, que recolleu un rebote a un tiro seu na área pequena, pero non soubo definir só aínda que algo esquinado. Olsen estivo máis listo para sacar a man e converter o que parecía o 0-1 en saque de porta.

Suecia, que na primeira parte só tivo o 29 % de posesión, tardou case vinte minutos en chegar á área española e algo máis en tirar a portería, cun disparo afastado de Lustig que detivo De Gea.

Aos poucos os suecos fóronse librando do susto e empezaron a achegarse con perigo, aproveitando erros na saída do balón de España.

De Gea levou a man a unha perna nun despexe, o que fixo que Kepa saíse a quentar. Pero se reivindicou minutos despois cunha gran man a cabezazo de Quaison.

O partido xa era outro, moito máis igualado, aínda que Fabián aínda tivo outra boa ocasión antes do descanso. O seu tiro mandouno a córner Lindelöf lanzándose ao chan.

Berg, moi cuestionado en Suecia por un refacho aciago de máis dun ano sen marcar, apareceu ao comezo do segundo tempo para xear a España cun cabezazo case sobre a liña de gol. De Gea salvara antes o primeiro remate seu e o posterior de Forsberg, pero xa non puido facer nada no terceiro.

Ao porteiro español aínda lle deu tempo a parar un tiro de Forsberg noutra contra sueca antes de tirarse ao chan e pedir o cambio polo problema muscular que arrastraba desde o primeiro tempo.

España seguía tendo moito a pelota, pero a reacción non chegaba. Moveu o banco Robert Moreno colocando a Rodrigo por Thiago, non demasiado brillante, e pasou a xogar cun 4-2-3-1, con Oyarzábal e o xogador da Valencia polas bandas e Ceballos por detrás de Gerard Moreno, que case empata nun cabezazo.

Quixo abrir máis o campo con Navas, pero Suecia, moi xunta e ordenada, resistía os ataques españois sen demasiados abafos, máis con corazón que con outra cousa. Ata que apareceu Rodrigo para salvar un empate que vale unha fase final pero non rompe a serie negativa de España neste país escandinavo, onde non gañou en cinco visitas.

Suecia, que se vía nunha situación inmellorable, xogarase o segundo posto nun mes en Bucarest, aínda que puido ser peor. O tanto de Noruega no tempo engadido fronte a Romanía permite aos suecos chegar por diante do equipo de Hagi na táboa.

- Ficha técnica:

1 - Suecia: Olsen; Lustig, Lindelöf, Granqvist, Bengtsson; Larsson, Olsson, Ekdal (Svensson, m.83), Forsberg; Berg (Andersson, m.90), Quaison (Isak, m.78).

1 - España: De Gea (Kepa, m.60); Carvajal (Navas, m.81), Albiol, Íñigo Martínez, Bernat; Fabián, Rodri, Thiago (Rodrigo, m.66); Oyarzábal, Gerard Moreno, Ceballos.

Goles: 1-0, m.50: Berg; 1-1, m.92: Rodrigo.

Árbitro: Clément Turpin (FRA). Amoestou ao seleccionador Jan Andersson (m.9) e a Berg (m.89) por Suecia; a Ceballos (m.68) e Fabián (m.80), por España.

Incidencias: encontro da fase de clasificación á Eurocopa 2020 disputado no estadio Friends Area de Solna (Estocolmo) ante 50.000 espectadores (cheo) e co teito retráctil aberto.