5-1. O Barcelona di adeus a Lopetegui con 'unha man'

Luis Suárez asinou un triplete ante o Madrid. ENRIC FONTCUBERTA (Efe)

Luis Suárez asinou un triplete nun partido no que os brancos tiveron 20 minutos bos

O Barcelona atropelou o Real Madrid cun inapelable 5-1 e un triplete de Luis Suárez, co que pon no disparadero a Julen Lopetegui e deixa os brancos a sete puntos da cabeza. Foi un clásico bipolar, cun dominio absoluto dos azulgranas no primeiro tempo (2-0), unha boa reacción nos primeiros 25 minutos da segunda parte do Real Madrid (2-1), pero que decidiu o Barça grazas á calidade dos seus dianteiros, especialmente de Luis Suárez, que tomou as rendas en ataque en ausencia de Leo Messi, que se perdeu os tres últimos partidos por lesión.

E é que nesta semana e cun calendario complicado, o Barcelona liquidou os seus compromisos cun 4-2 ante o Sevilla, un 2-0 fronte ao Inter de Milán e o 5-1 deste domingo. De saída, un Barcelona moi serio desarmou a un triste Real Madrid, sen respostas, e que nunca tivo o ánimo nin os recursos para plantarlle cara aos azulgranas.

Alba foi determinante nos dous primeiros goles e o mellor atacante dos barcelonistas

Fiados ás contras, coma se dun equipo menor se tratase, o conxunto e Lopetegui errou a diagnose fronte a un rival que sabía ao que xogaba, que volveu ser moi intenso e que asinou novamente unha actuación coral, como nos dous partidos anteriores saldados con vitorias ante o Sevilla e o Inter de Milán.

O Barça espiu o Real Madrid desde a profundidade das súas carrileiros, especialmente de Alba, que foi determinante nos dous primeiros goles; coa presión de todo o equipo, o carácter combinativo dos seus medios e a calidade dos dianteiros.

Os azulgranas eran os amos do balón e os de Lopetegui esperaban. Sentíronse moi cómodos coa posesión os de Valverde e souberon ver as autoestradas que tiñan Alba e Sergi Roberto polos carrís, sobre todo Alba, que foi o mellor atacante dos barcelonistas. Pero a pesar desa posta en escena, a primeira ocasión foi do Real Madrid, nunha contra guiada por Bale que Benzema rematou alto (min.8).

Na xogada do primeiro tanto do Barcelona a acción durou 1.35 minutos e producíronse 27 pases

Na seguinte acción, todo o que se apuntaba teoricamente plasmouse sobre o campo. Habilitou Rakitic a Alba, que correu ao espazo e deu un centro atrasado para Coutinho. O brasileiro colocou o balón xunto ao poste esquerdo da meta de Courtois para o 1-0. Para ter unha idea da xogada do primeiro tanto do Barcelona, a acción durou 1.35 minutos e na mesma producíronse 27 pases. Tocaron o balón todos os xogadores de Valverde menos Luis Suárez.

O tanto lle fixo moito dano ao Real Madrid. A súa media non creaba nin presionaba con acerto e o seu defensa estaba moi imprecisa, por iso Arthur, de novo entre os destacados este domingo, tivo o 2-0 logo de aproveitar un par de indecisións de Ramos e Nacho, pero o seu remate non atopou o gol.

A pesar de ir por baixo no marcador, os brancos non daban sinais de vida e o Barça atopouse, seguramente nun escenario soñado, coa posesión e sen ser esixido polo rival.

O Barça recupera o liderado e deixa ferido de morte ao Real Madrid e ao seu adestrador

Alba seguía campando ás súas anchas por esquerda; Sergi Roberto pola dereita; Luis Suárez caía ao carón e outro, Rakitic e Arthur dirixían; Busquets cortaba e Rafinha ofrecía un traballo incansable.

Antes da media hora, Alba volveu ser decisivo. Infiltrou un pase na área, Luis Suárez estivo máis vivo que Varane e o francés derrubou ao uruguaio. A xogada continuou sen que o árbitro sinalase nada, ata que desde o control de videoarbitraje (VAR) advertíronlle e tivo que ver a xogada para sinalar penalti.

Suárez levou o 2-0 ao marcador e ata o descanso tampouco houbo noticias do Real Madrid. O Barcelona dominaba sen esixencia e nunha contra ao límite do tempo puido marcar o terceiro e sentenciar o partido.

Pero Julen Lopetegui reaccionou no vestiario. Deixou fóra a Varane -Casemiro xogou de central nunha liña de tres- e puxo en xogo a Lucas Vázquez, con este movemento permitiu a Isco entrar máis en contacto co balón, que Bale e Benzema se asociasen máis e, sobre todo, que o Real Madrid tivese superioridade numérica practicamente en todas as liñas.

O mérito dos azulgranas é aínda maior tendo en conta que a súa principal estrela, Leo Messi, segue de baixa

E o seu equipo transformouse e en cinco minutos marcou o 2-1, logo dunha acción pola esquerda, un centro de Isco, un rexeite de Lenglet e un remate de Marcelo que bateu a Ter Stegen.

As tornas cambiaron absolutamente. O Madrid angustiaba, presionaba máis arriba, tiña o control da situación e o Barça asustouse sen que Valverde atopase solucións.

Nos primeiros nove minutos do segundo tempo, ata catro remates producíronse sobre a meta de Ter Stegen, o máis perigoso, despois do gol de Marcelo, por parte de Modric, que disparou ao pau esquerdo no minuto 56.

Quince minutos de presión absoluta do Madrid e de descontrol absoluto do Barcelona logo dunha gran lección táctica de Lopetegui. Cando os azulgranas conseguiron sacarse de encima o abafo, a punto estiveron de marcar o terceiro. Foi Suárez quen rematou ao pau, logo dunha boa asistencia de Sergi Roberto (min. 60). O partido, a pesar de ir por baixo no marcador, parecía estar máis onde querían os brancos que favorable aos intereses do Barça, pero a percepción foi errónea.

O primeiro movemento táctico de Valverde foi pór en xogo a Semedo por un esgotado Rafinha (minuto 68), o segundo a entrada de Dembélé por Coutinho (74) e o técnico azulgrana deulle a volta á situación.

Na seguinte xogada, a primeira arrancada de Dembélé descolocou ao Real Madrid, o balón chegou a Sergi Roberto e o centro a Suárez que cun prodixioso xiro de pescozo puxo o balón lonxe do alcance de Courtois (3-1, min.75). Aí acabou o partido para o Madrid. Lopetegui puxo en xogo a Asensio e a Mariano, por Bale e Marcelo, que acabou o partido lesionado e o Barcelona cheirou o sangue e incrementou a conta por medio de Suárez (4-1), tras un erro de Sergio Ramos e unha asistencia de Sergi Roberto; e pechou o partido cun tanto de Arturo Vidal tras un centro de Dembelé (5-1, min.87).

O Barça recupera o liderado e deixa ferido de morte ao Real Madrid e ao seu adestrador, que podería ter as horas contadas. O mérito dos azulgranas é aínda maior tendo en conta que a súa principal estrela, Leo Messi, segue de baixa.

5 - Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba; Sergio Busquets, Rakitic, Arthur (Arturo Vidal, min.84); Rafinha (Semedo, min.68), Suárez e Coutinho (Dembélé, min.74).

1 - Real Madrid: Courtois; Nacho, Sergio Ramos, Varane (Lucas Vázquez, min.46), Marcelo (Mariano, min.82); Casemiro, Kroos, Modric, Isco; Bale (Asensio, min.77) e Benzema.

Goles: 1-0, min.11: Coutinho. 2-0, min.30: Luis Suárez, de penalti. 2-1, min.50: Marcelo. 3-1, min.75: Luis Suárez. 4-1, min.83: Luis Suárez. 5-1, min.87: Arturo Vidal.

Árbitro: José María Sánchez Martínez (Comité murciano).