5-1. O Barcelona di adeus a Lopetegui con 'unha man'

Luis Suárez asinou un triplete nun partido no que os brancos tiveron 20 minutos bos

Luis Suárez firmó un triplete ante el Madrid. ENRIC FONTCUBERTA (Efe)
photo_camera Luis Suárez asinou un triplete ante o Madrid. ENRIC FONTCUBERTA (Efe)

O Barcelona atropelou o Real Madrid cun inapelable 5-1 e un triplete de Luis Suárez, co que pon no disparadero a Julen Lopetegui e deixa os brancos a sete puntos da cabeza. Foi un clásico bipolar, cun dominio absoluto dos azulgranas no primeiro tempo (2-0), unha boa reacción nos primeiros 25 minutos da segunda parte do Real Madrid (2-1), pero que decidiu o Barça grazas á calidade dos seus dianteiros, especialmente de Luis Suárez, que tomou as rendas en ataque en ausencia de Leo Messi, que se perdeu os tres últimos partidos por lesión.

E é que nesta semana e cun calendario complicado, o Barcelona liquidou os seus compromisos cun 4-2 ante o Sevilla, un 2-0 fronte ao Inter de Milán e o 5-1 deste domingo. De saída, un Barcelona moi serio desarmou a un triste Real Madrid, sen respostas, e que nunca tivo o ánimo nin os recursos para plantarlle cara aos azulgranas.

Alba foi determinante nos dous primeiros goles e o mellor atacante dos barcelonistas

Fiados ás contras, coma se dun equipo menor se tratase, o conxunto e Lopetegui errou a diagnose fronte a un rival que sabía ao que xogaba, que volveu ser moi intenso e que asinou novamente unha actuación coral, como nos dous partidos anteriores saldados con vitorias ante o Sevilla e o Inter de Milán.

O Barça espiu o Real Madrid desde a profundidade das súas carrileiros, especialmente de Alba, que foi determinante nos dous primeiros goles; coa presión de todo o equipo, o carácter combinativo dos seus medios e a calidade dos dianteiros.

Os azulgranas eran os amos do balón e os de Lopetegui esperaban. Sentíronse moi cómodos coa posesión os de Valverde e souberon ver as autoestradas que tiñan Alba e Sergi Roberto polos carrís, sobre todo Alba, que foi o mellor atacante dos barcelonistas. Pero a pesar desa posta en escena, a primeira ocasión foi do Real Madrid, nunha contra guiada por Bale que Benzema rematou alto (min.8).

Na xogada do primeiro tanto do Barcelona a acción durou 1.35 minutos e producíronse 27 pases

Na seguinte acción, todo o que se apuntaba teoricamente plasmouse sobre o campo. Habilitou Rakitic a Alba, que correu ao espazo e deu un centro atrasado para Coutinho. O brasileiro colocou o balón xunto ao poste esquerdo da meta de Courtois para o 1-0. Para ter unha idea da xogada do primeiro tanto do Barcelona, a acción durou 1.35 minutos e na mesma producíronse 27 pases. Tocaron o balón todos os xogadores de Valverde menos Luis Suárez.

O tanto lle fixo moito dano ao Real Madrid. A súa media non creaba nin presionaba con acerto e o seu defensa estaba moi imprecisa, por iso Arthur, de novo entre os destacados este domingo, tivo o 2-0 logo de aproveitar un par de indecisións de Ramos e Nacho, pero o seu remate non atopou o gol.

A pesar de ir por baixo no marcador, os brancos non daban sinais de vida e o Barça atopouse, seguramente nun escenario soñado, coa posesión e sen ser esixido polo rival.

O Barça recupera o liderado e deixa ferido de morte ao Real Madrid e ao seu adestrador

Alba seguía campando ás súas anchas por esquerda; Sergi Roberto pola dereita; Luis Suárez caía ao carón e outro, Rakitic e Arthur dirixían; Busquets cortaba e Rafinha ofrecía un traballo incansable.

Antes da media hora, Alba volveu ser decisivo. Infiltrou un pase na área, Luis Suárez estivo máis vivo que Varane e o francés derrubou ao uruguaio. A xogada continuou sen que o árbitro sinalase nada, ata que desde o control de videoarbitraje (VAR) advertíronlle e tivo que ver a xogada para sinalar penalti.

Suárez levou o 2-0 ao marcador e ata o descanso tampouco houbo noticias do Real Madrid. O Barcelona dominaba sen esixencia e nunha contra ao límite do tempo puido marcar o terceiro e sentenciar o partido.

Pero Julen Lopetegui reaccionou no vestiario. Deixou fóra a Varane -Casemiro xogou de central nunha liña de tres- e puxo en xogo a Lucas Vázquez, con este movemento permitiu a Isco entrar máis en contacto co balón, que Bale e Benzema se asociasen máis e, sobre todo, que o Real Madrid tivese superioridade numérica practicamente en todas as liñas.

O mérito dos azulgranas é aínda maior tendo en conta que a súa principal estrela, Leo Messi, segue de baixa

E o seu equipo transformouse e en cinco minutos marcou o 2-1, logo dunha acción pola esquerda, un centro de Isco, un rexeite de Lenglet e un remate de Marcelo que bateu a Ter Stegen.

As tornas cambiaron absolutamente. O Madrid angustiaba, presionaba máis arriba, tiña o control da situación e o Barça asustouse sen que Valverde atopase solucións.

Nos primeiros nove minutos do segundo tempo, ata catro remates producíronse sobre a meta de Ter Stegen, o máis perigoso, despois do gol de Marcelo, por parte de Modric, que disparou ao pau esquerdo no minuto 56.

Quince minutos de presión absoluta do Madrid e de descontrol absoluto do Barcelona logo dunha gran lección táctica de Lopetegui. Cando os azulgranas conseguiron sacarse de encima o abafo, a punto estiveron de marcar o terceiro. Foi Suárez quen rematou ao pau, logo dunha boa asistencia de Sergi Roberto (min. 60). O partido, a pesar de ir por baixo no marcador, parecía estar máis onde querían os brancos que favorable aos intereses do Barça, pero a percepción foi errónea.

O primeiro movemento táctico de Valverde foi pór en xogo a Semedo por un esgotado Rafinha (minuto 68), o segundo a entrada de Dembélé por Coutinho (74) e o técnico azulgrana deulle a volta á situación.

Na seguinte xogada, a primeira arrancada de Dembélé descolocou ao Real Madrid, o balón chegou a Sergi Roberto e o centro a Suárez que cun prodixioso xiro de pescozo puxo o balón lonxe do alcance de Courtois (3-1, min.75). Aí acabou o partido para o Madrid. Lopetegui puxo en xogo a Asensio e a Mariano, por Bale e Marcelo, que acabou o partido lesionado e o Barcelona cheirou o sangue e incrementou a conta por medio de Suárez (4-1), tras un erro de Sergio Ramos e unha asistencia de Sergi Roberto; e pechou o partido cun tanto de Arturo Vidal tras un centro de Dembelé (5-1, min.87).

O Barça recupera o liderado e deixa ferido de morte ao Real Madrid e ao seu adestrador, que podería ter as horas contadas. O mérito dos azulgranas é aínda maior tendo en conta que a súa principal estrela, Leo Messi, segue de baixa.

5 - Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba; Sergio Busquets, Rakitic, Arthur (Arturo Vidal, min.84); Rafinha (Semedo, min.68), Suárez e Coutinho (Dembélé, min.74).

1 - Real Madrid: Courtois; Nacho, Sergio Ramos, Varane (Lucas Vázquez, min.46), Marcelo (Mariano, min.82); Casemiro, Kroos, Modric, Isco; Bale (Asensio, min.77) e Benzema.

Goles: 1-0, min.11: Coutinho. 2-0, min.30: Luis Suárez, de penalti. 2-1, min.50: Marcelo. 3-1, min.75: Luis Suárez. 4-1, min.83: Luis Suárez. 5-1, min.87: Arturo Vidal.

Árbitro: José María Sánchez Martínez (Comité murciano).