0-1. Yerry Mina mete a Colombia en oitavos

Senegal queda fóra con esta derrota, ao empatar na liguiña a puntos e golaverage con Xapón, pero acumular máis amoestacións

Yerry Mina.WALLACE WOON (EFE)
photo_camera Yerry Mina.WALLACE WOON (EFE)

A Selección Colombia logrou o seu pase para a rolda de oitavos de final do Mundial de fútbol ao derrotar pola mínima este xoves en Samara —grazas a un gol de Yerry Mina, no minuto 74— a Senegal, que quedou eliminada e deixou a África sen representación en Rusia 2018.

Colombia pasou con todas as da lei, aínda que non sen sufrir, como primeira dun grupo no que se clasificou como segunda Xapón, a pesar de perder contra Polonia por idéntico resultado. Por primeira vez na historia, como consecuencia da norma que indica que se todos os rexistros equipáranse, observarase o número de cartóns, maior no caso de Senegal, que quedou fóra do torneo.

O conxunto suramericano soubo reaccionar tras o descanso, a propósito de que o empate co que se chegou ao mesmo non lle valía, ao rexistrarse idéntico resultado tras a primeira metade no partido que medía a Xapón con Polonia, única que xa estaba fóra.

O arxentino José Pékerman, que se converteu no técnico que máis veces dirixiu a unha selección (52) en fases finais de competicións oficiais da Fifa —incluída a Copa das Confederacións e os Xogos Olímpicos—, superando ao australiano de orixe alemá Lles Scheinflug, dispuxo da súa once de gala. Recuperou ao sancionado Carlos Sánchez —do Espanyol—, expulsado no primeiro partido, contra Xapón, que aliñou no pivote xunto a Uribe; con Cadrado, James e Quintero por diante; e co capitán, Radamel Falcao, en punta.

Pero Pékerman tivo que retirar do campo, pasada a media hora a James, que se resentiu do xemelgo, dando entrada ao sevillista Luís Muriel.

Juan Quintero, autor do gol na derrota no primeiro partido, contra Xapón (1-2), dera o primeiro aviso, de novo en falta directa, que desviou esta vez Ndiaye. Pero Senegal foise abrindo; e pouco despois chegou o susto, nunha excelente combinación entre Keita Balde e Sadio Mane, que caeu dentro da área tras entrar en contacto con Davinson Sánchez.

O serbio Mazic sinalou penalti inicialmente, pero acabou revisando a xogada no VAR e desestimou sancionar á 'Tricolor'.

Keita Balde e Mane seguían inquietando á zaga colombiana, a pesar de que a Senegal lle valía o empate; pero foi noutra falta executada de novo por Quintero cando Falcao estivo a piques de anotar, no minuto 25.

O marcador non se moveu, e ao descanso, Colombia estaba eliminada. Para que para que lle servise o empate, no outro partido, Polonia debía derrotar a Xapón; e en Volgogrado a primeira metade tamén acabou sen goles.

Como queira que se negaban a facer as maletas, os colombianos empuxaron máis na continuación, abrindo así mesmo ocos aos rápidos e moi físicos senegaleses, que nunca renunciaron ao contraataque. A pesar das peticións de calma do seu técnico, Aliou Cissé, máis sensato que os seus pupilos.

A noticia do gol polaco, ao cuarto de hora da segunda metade, animou as bancadas do Samara Area, maiormente ocupadas por inchas colombianos. Que se regocijaron cando Sane desaproveitou unha falta directa, ao escorregarse xusto antes de contactar o balón.

A tensión acrecentábase, pola incerteza, cando unha clara ocasión de Muriel provocou un córner que cabeceou de novo o 'Tigre'. E, a pesar de que pouco despois case o erro en propia porta Salif Sane, o balón non entraba na portería africana. Polo que de novo había que consultar o que facían nipóns e polacos.

Ata que ao fin chegou o gol de Yerry Mina, no 74, ao cabecear o barcelonista un córner lanzado por Quintero. Para certificar, por méritos propios, sen confiar en ninguén máis, a clasificación de Colombia.

Era Senegal a que agora estaba fóra. Igualada a todo con Xapón, pero con máis amoestacións que os asiáticos, o equipo de Cissé lanzouse ao ataque á desesperada. Nun final non apto para enfermos cardíacos Colombia mantivo o resultado e enfrontarase o vindeiro martes, en Moscova, á que quede segunda de entre Inglaterra e Bélxica, igualadas a puntos e que xogarán máis tarde este xoves.

A eliminación de Senegal deixou a África sen representación no Mundial de Rusia 2018, despois de que con anterioridade quedasen matematicamente eliminadas as outras catro seleccións dese continente: Tunisia, Exipto, Marrocos e Nixeria.

Ficha técnica:

0 Senegal: Khadim Ndiaye; Gassana, Koulibaly, Sané, Sabaly (m.74, Wague); Kouyate, Gana; Ismaila, Manei, Keita Balde (m.80, Konate) e Niang (m.86, Sakho).

Seleccionador: Aliou Cissé.

1 Colombia: Ospina; Arias, Davinson Sánchez, Mina, Mojica; Carlos Sánchez, Uribe (m.83, Lerma; Cadrado, James Rodríguez (m.31, Muriel), Quintero; e Falcao (m.89, Borja).

Seleccionador: José Pékerman.

Gol: 0-1: Yerry Mina, de cabeza.

Árbitro: Milorad Mazic (SRB). Mostrou cartóns amarelos ao colombiano Mojica (m.45) e ao senegalés Niang (m.50)

Incidencias: Terceiro partido do grupo H disputado no Samara Area ante 41.970 espectadores.