España logra a prata en maratón masculino e o bronce en feminino nos Europeos

Javi Guerra quedou cuarto ► Trihas Gebre foi a mellor do equipo ► O galego Pedro Nimo terminou no posto 22

Un instante del maratón, con Trihas Gebrecon en el centro. CLEMENS BILAN (EFE)
photo_camera Un instante do maratón, con Trihas Gebrecon no centro. CLEMENS BILAN (EFE)

Koen Naert, un belga de 28 anos sen pedigrí na elite mundial, proclamouse campión de Europa de maratón cun ataque nos cinco últimos quilómetros que lle conduciu á meta nun tempo de 2h09:51, marca dos campionatos.

O suízo de orixe eritreo Abraham Tadesse, campión de Europa de medio maratón en 2016, colgouse a medalla de prata con 2h11:24, seguido do italiano Yassine Rachik (2h12:09).

O equipo español, que unha hora antes lograra o bronce na Copa de Europa feminina, conseguiu en homes a medalla de strong <>prata con 6h42:43, por detrás de Italia (6h40:48), considerando a suma de tempos dos tres mellores de cada selección.

O segoviano Javi Guerra volveu ser o mellor español e, como hai catro anos en Zúric, quedou ás portas do podio, cuarto con 2h12:22, mentres que Jesús España colgou as zapatillas cun magnífico sexto posto en 2h12:58.

Camilo Raúl Santiago, décimo sexto con 2h17:24, pechou a puntuación para España. Pedro Nimo terminou no posto 22 con 2h18:43 e Iraitz Arróspide no 34 con 2h19:49.

Cun título europeo júnior de cros por toda cartón de presentación, Naert derrotou aos favoritos nunha carreira que rompeu no último terzo.

Ás 10.00 horas tomaron a saída na Milla de Europa os 66 corredores do maratón masculino por un percorrido distinto ao do clásico maratón de Berlín que arroxou sete marcas mundiais masculinos –incluído o vixente de Dennis Kipruto Kimetto, 2h02:57 en 2014– e tres feminino

Javi Guerra quedou en terreo de ninguén, outra vez, como en Zúric 2014

Este 12 de agosto cúmprense 23 anos desde que Martín Fiz proclamouse en Gotemburgo campión do mundo de maratón e o martes cumpriranse 24 do histórico triplete que obtiveron Fiz, Diego García e Alberto Juzdado nos Europeos de Helsinqui.

Non estaba en Berlín, por enfermidade, o campión anterior, o italiano Daniele Meucci, e o noruegués Sondre Moen, plusmarquista europeo cos seus 2h05:48 de decembro pasado en Fukuoka, sufrira varios problemas físicos, polo que pasaba o cartel de favorito ao suízo de orixe eritreo Tadesse Abraham, campión de Europa de medio maratón e en posesión dun gran rexistro de 2h06:40.

O holandés Abdi Nageeye, undécimo nos Xogos de Río e unha das lebres no proxecto Breaking2 do kenyano Eliud Kipchoge no circuíto de Monza, puxo un alto ritmo na saída. Os primeiros, entre eles Guerra e España, pasaron o décimo km en 30:56.

Tadesse tomou o mando ao paso polo medio maratón (1h05:54). Javi Guerra, atento a todos os cambios, foi dos oito que lle seguiron a un ritmo de 3:08 por quilómetro, e Jesús España enlazou co primeiro grupo, mentres que Moen tiña dificultades para seguir aí.

Un novo cambio de Tadesse deixoulle arriba no 27 co belga Koen Naert e o italiano Yassine Rachik, e pouco despois o belga foise só por diante.

Javi Guerra quedou en terreo de ninguén, outra vez, como en Zúric 2014, resignado a ver como se lle escapaba o podio por pouco, pero a medalla de prata por equipos compensa dalgún modo a súa decepción.

Bronce para o equipo feminino

O equipo español feminino conseguiu a medalla de bronce na Copa de Europa de maratón, que se disputaba simultaneamente coa carreira individual, por detrás de Bielorrusia e de Italia.

Volha Mazuronak, campioa individual, liderou ao equipo gañador, cuxas tres primeiras atletas -as que puntuaban- sumaron un tempo de 7h21:54. Ialia gañou a prata con 7h32:46, e España o bronce con 7:44.06.

Trátase da novena medalla para España nos Europeos de Berlín, que se conta no medalleiro oficial.

A donostiarra de orixe etíope Trihas Gebre foi a mellor do equipo español, novena con 2h32:13, a súa mellor marca persoal, seguida da madrileña Azucena Díaz, décimo terceira con 2h34:00 e de Elena Loyo, vixésima terceira con 2h37:54, que foron as tres que puntuaron.